sunnuntai 20. joulukuuta 2015

MEIDÄN JOULURUOKIA


Tänä vuonna joulua vietetään meillä nyyttikestien merkeissä, niin ei itse tarvi kaikkea tehdä, kivaa! Saa erilaisia makuja. Mitä meidän joulupöytään tulee, niin aina täytyy olla ainakin lanttulaatikkoa, sienisalaattia, kaloja, riistaa, munia ja perunaa, joulutorttuja, juustoja ja muita herkkuja. Niinkuin monella muullakin. Suurimman osan peruslaatikoista nyt jätän pois ja laatikoista itse teen tänä vuonna ainakin lanttulaatikon, kukkakaalilaatikon ja punajuurilaatikon. Jälkiruuaksi teen juustokakun eri suklailla ja kiilteen siihen Baileys-kermalikööristä.....



Joitain ohjeita alla:

Kukkakaalilaatikko:
3 pss pakastekukkakaalia (a´450g)
oliiviöljyä
2 kananmunaa
50 g voita
0,5 dl tummaa siirappia
0,5 dl kermaa
1 tl suolaa
mustapippuria

Sulatetaan kukkakaalit ja laitetaan uunipellille. Päälle pikkasen oliiviöljyä ja suolaa. Käytetään kukkakakaalit uunin lämmössä (200 C), niin että pikkasen paahtuu ja ylimääräinen neste poistuu. Laitetaan kaalit tehosekoittimeen voin kanssa ja ajetaan soseeksi.
Kaadetaan sose kulhoon ja lisätään siirappi, munat, kerma, suola ja pippuri. Laitetaan voideltuun uunivuokaan ja paistetaan noin puoli tuntia 200 asteessa...








Aura-punajuurilaatikko:
6 keskikokoista punajuurta
1 pkt aurajuustoa
4 dl kermaa
suolaa, pippuria

Keitetään punajuuret ja sitten raastetaan ne. Lisätään joukkoon aurajuusto.
Kermaan lisätään mausteet ja lisätään lopuksi seoksen joukkoon.
Laitetaan voideltuun uunivuokaan ja annetaan olla 200
asteessa niin kauan että hyvältä näyttää....




Lanttulaatikko:
2 kg lanttusosetta
2 tl suolaa
2 dl tummaa siirappia
0,5 dl jauhoja
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
200 g voisulaa
1 tl muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
(200C, noin 1h)

Teko-ohje melko sama kuin edellisessä.




Vuohenjuustokakku:
Pohjaksi gluteenitonta saaristolaisleipää
kostutetaan maidolla
Täyte:
6 kpl liivatelehteä
0,5 dl sitruunamehua
200 g vuohenjuustoa
100g maustamatonta tuorejuustoa
5 dl maustamatonta jogurttia
puolikas kurkku
1 dl tuoretta basilikaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
2 rkl sitruunamehua

Ajattelin tehdä leivän kanssa niin, että laitan tarjottavaan alustaan neliönmallisen irtopohjavuoan ja lataan leivät siihen ja kostutan maidolla. Paitsi että vuoka olikin muussa käytössä, niin murustin leivät, taputtelin pyöreän irtopohjavuoan pohjalle ja kostutin maidolla.
Laitoin liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuutioin vuohenjuuston ja lisäsin se jogurtin ja tuorejuuston joukkoon. Soseutin sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisäsin pieneksi kuutioidun kurkun ja hienonnetun basilikan. Maustin seoksen. Pusersin veden liivatelehdistä ja liotin ne kuumaan sitruunamehuun. Lisäsin liivateseoksen täytteeseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Kaadoin täytteen vuokaan, peitin foliolla ja annoin hyytyä jääkaapissa vuorokauden...






OIKEIN IHANAA JA MAUKASTA JOULUN AIKAA!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti