torstai 12. tammikuuta 2017

RUNEBERGIN TORTUT



Aina on hyvä syy leipoa! Vaikka tässä taasen koitetaan keventää niin yksi leivonnainen menee aina silloin tällöin. Olevanas Runebergin tortut ja laskiaispullat ovat suht lähellä toisiaan milloin niitä leivotaan ja itse en niin hirveästi välitä laskiaispullista, joten yhdistin nämä kaksi tällä tavalla.
(Ystävä lähetti jostain kuvan tämänmallisista leivoksista, niin pitihän sitä itekin sitten kokeilla)


Runebergin tortut:
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 dl kermaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl mantelirouhetta
1,5 dl voisulaa
2 dl korppujauhoja
1 tl kardemummaa
2 dl vehnäjauhoja
(halutessa loraus likööriä)

Vatkataan  muna ja sokeri vaahdoksi, lisätään kerma ja jäähtynyt voisula. Lisätään loput aineet jotka sekoitettu huolellisesti keskenään.
Paistetaan uunissa noin 10 min 200 asteessa...


Kostutus:
2 dl vettä
2 rkl sokeria
5 rkl Amaretto-likööriä

Ensin kiehautetaan sokeri ja vesi. Sammutetaan levy ja lisätään likööri.
Kun neste jäähtynyt voi jäähtyneet tortut dipata päällipuoli alaspäin sinne viideksi sekunniksi.


Minulla on silikoninen shottilasi-silikonivuoka, johon saa tehtyä neljä leivosta. Täytin ne ensin taikinalla hyvin. Loput taikinasta laitoin muffinssivuokaan, josta sain 9 kpl pikkasia torttuja. Laitoin paperiset vuoat muffinssikoloon ja noin parisen isoa teelusikallista taikinaa jokaiseen koloon. Kun tortut olivat tulleet uunista kostutin ne. Päälle hillo ja tomusokeririnkula.







Osan taikinaa laitoin siis silikonivuokaan ja paistoin niitä uunissa noin 17-20 min.
Ei tullut ihan tasasia kun en huomannut pursottaa taikinaa koloihin pursottimen avulla, vaan laitoin lusikan ja veitsen avulla sen. Kopautin lopuksi koko vuoan pöytää vasten mutta ei ihan kaikissa valunut taikina pohjaan asti. Mutta menee se nyt näinkin. Kun olivat olleet uunissa, jäähdytin rauhassa ja irrotin sitten leivokset muotista. Kostutin hieman myös leivosten pohjaa. Sisälle "kuppiin" laitoin seoksen:

1 dl kermaa vaahdotettuna
100 g vaniljarahkaa
hippasen sokeria
maun mukaan amarettolikööriä
1 liivatelehti sulatettuna kuumaan vesitippaan

Lopuksi laitoin leivokset hyytymään jääkaappiin  (tasoitin reunoja kun olivat lopuksi hyvin hyytyneet) ja tarjolle seuraavana päivänä hillonokareen ja tomusokeririnkulan kanssa.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti