maanantai 28. maaliskuuta 2016

KARJALANKARHUKOIRA


Meillä siis niitä kolme kappaletta. Vanhin 16v, seuraava 7v ja tämä nuorin täyttää ensi kuussa 3v. Huomasin ihan vahingossa netin syövereissä että Karjalankarhukoira rotuna täyttää tänä vuonna 80v! Upeaa! Tällä meittin Masilla toinen korva ei vaan kunnolla ole noussut ylös mutta se ei menoa ja meininkiä, eikä hirvestystä haittaa yhtään. Itse en pahemmin hirvestykseen osallistu mutta omalla tavalla muuten hommassa mukana kuitenkin. Masi on niin lutunen ja symppis koira. Säkäkorkeuttakin löytyy 64 cm.


Masi 2014

Masi 2015 konekarhulla

Masi 2016



Karjalankarhukoiralla on juhlavuosi. Rotu sai nimensä vuonna 1936, jolloin sen jalostus alkoi. Juhlinnan arvoinen suomalainen suurriistakoira siitä tulikin.
Hyvin rohkea, älykäs, peräänantamaton, fyysisesti voimakas metsästyskoira. Terve ja pitkäikäinen rotu. Myös sopeutuva, uskollinen ja rakastava perhekoira.
Kehut ovat vuolaita Suomen pystykorvajärjestön tiedotteessa, jonka mukaan pyöreitä vuosia tulee kuluneeksi myös ensimmäisten karjalankarhukoirien rekisteröinnistä Kennelliiton rekisteriin. Se tapahtui vuonna 1946.
Nykyisin Suomessa rekisteröidään 600—700 karhukoiranpentua vuodessa.
— Kahdeksan vuosikymmenen kohdalla rotu on vahvasti voimissaan ja tulevaisuus näyttää lupaavalta, Suomen pystykorvajärjestön puheenjohtaja Eila Lautanen toteaa tiedotteessa.
Karjalankarhukoiran menneisyys juontaa Karjalan korpeen. Siellä salokylien metsästäjillä oli kumppanina kookas musta pystykorva, jonka rohkeus hämmästytti 1800-luvun karelianisteja.
Rodun ensiesiintyminen koirakilpailuissa oli jalostuksen aloitusvuonna 1936, jolloin ensimmäisen palkinnon pokkasi Viljo Kivikon Musti.
Karjalankarhukoiran varhaisia valioyksilöitä olivat myös Antti Herralan Jeppe ja varsinkin sen poika Töpö, joka oli vuoden 1938 koiranäyttelyn löytö: mallikas ja hyvä hirven- ja karhun haukkuja.
Nykyinen rodun valioyksilö on kouvolalaisen Tommi Ruokosuon Kuohukorven Missi. Kennelliitto valitsi sen vuoden 2014 eräkoiraksi. Viime vuonna Missi voitti karjalankarhukoirien SM-kilpailun eli Hirvenhaukut-ottelun jo viidennen kerran ja teki tällä tuloksella rotunsa historiaa.
Tänä vuonna Kuohukorven Missistä tulee elokuvatähti. Sillä on pääosa hirvenmetsästyksestä kertovassa dokumenttielokuvassa, jonka ensi-ilta on yksi karjalankarhukoiran juhlavuoden ohjelmaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti