maanantai 31. joulukuuta 2018

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!


Tänään meillä tyrniomenajäädykettä, mustikkamasariineja, hirvikäristystä, punajuurilaatikkoa ja muusia. Illemmalla vielä perunasalaattia ja nakkeja tietenkin.
Kaikki gluteenitonta ja laktoositonta. Lisäksi kun on yksi joka ei syö lihaa, hälle on sitten tonnikalapihvejä ja kasvisnakkeja.

*****

Jäädyke
2 keltuaista
1 dl sokeria
0,5 kpl sitruunan kuoriraaste ja mehu
2 valkuaista
2 dl kuohukermaa
3 dl mustikoita (käytin tässä pari desiä tyrniomenasosetta)
0,5 dl sokeria (maun mukaan)

Laita keltuaiset, sokeri, sitruunan kuoriraaste ja mehu paksupohjaiseen kattilaan.
Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on kiisselimäistä ja vaaleankeltaista. Jäähdytä ja vatkaa seos sileäksi. Vaahdota valkuaiset, vatkaa kerma vaahdoksi, survo mustikat ja sekoita mustikoihin sokeri joukkoon. Yhdistä keltuaisseos sekä vaahdot ja sekoita sose huolimattomasti joukkoon. Kaada seos pakastamisen kestävään vuokaan. Anna pakastua vähintään 4 tuntia.

***


Mustikkamasariinit

Pohja:
 100 g voita
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja (glut)
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte
50 g voita
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
2 kananmunaa
0,5 dl jauhoja (glut)
0,5 tl leivinjauhetta
3 dl mustikoita (pakaste)

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Sekoita vehnäjauho-leivinjauhoseos taikinaan. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.
Painele taikina voideltujen muffinipellin koloihin, reunoja myöten. Nosta vielä jääkaappiin odottamaan. Vatkaa täytteen rasva pehmeäksi. Lisää sokeri, mantelijauhe ja munat yksitellen vatkaten. Sekoita täytteeseen vehnäjauho-leivinjauheseos.
Jaa vuokiin jäiset mustikat ja annostele täyte päälle niin että se peittää mustikat. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia....koristele tomusokerilla kun ovat jäähtyneet.

****




Perunasalaatti
1 kg kiinteän lajikkeen perunoita
1 iso kirpeä omena
2 kpl maustekurkkuja
1 kpl punasipuli

Kastike
200 g kermaviiliä
0,5 dl majoneesia
0,5 dl smetanaa
1 rkl sinappia (Dijon)
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

koristeeksi ruohosipulia

********


Punajuuri-auralaatikko
 1 kg punajuurisosetta
0,5 dl glut vehnäjauhoja
2 dl kermaa
2 kananmunaa
1 dl siirappia
1 tl suolaa
150 g homejuustoa murustettuna
ripaus kuivattua timjamia
ripaus pippuria

Laatikko saa olla uunissa 180 asteessa noin tunnin verran.

***




3 kommenttia:

  1. Hyvät oli sapuskat, eritoten jäädyke, harmi kun muutkin pitivät siitä, hyvää uutta vuotta kokkailun merkeissä. Nimim. se kuiva lihaton

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hauskasta seurasta! Kännykän kanssa koitan tässä kirjottaa ja ei mee niinko Strömsössä. Ensi vuonna uudelleen! :)

      Poista