maanantai 12. marraskuuta 2018

ISÄNPÄIVÄ


Niin kiva päivä oli eilen. Mummuset ja pappaset, nuoriso sekä oma sisko olivat syömässä. Sisko toi lohihyydykettä sekä ruusukaaleja kastikkeella, mummut toivat kotijuustoa sekä sämpylöitä ja pappa olutta (Ruosniemen panimon tuote). Meillä oli tarjolla suklaakakkua, gnocchivuokaa hirvenjauhelihalla, hirvikääryleitä, lanttulaatikkoa (tein kaupan valmiista soseesta), viikunasalaattia sekä skumppaa ja punaviiniä. Itse en punaviinistä enkä skumpasta välitä ollenkaan mutta nyt oli hyvä syy avata komennustöistä saatu shamppanja Moêt  & Chandon Rose 2009. On tosi kuivaa.
Kaikki isät saivat pienen pussukan, jossa sisällä muun muassa arpoja. Isoin voitto oli tällä kertaa jopa 30 euroa! Vau! Harvinaista.....





Gnocchivuoka
(tämän tein kaksinkertaisena)

1 rkl öljyä
400 g hirven jauhelihaa
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
100 g parmesaania
1 mozzarellapallo
200 g kirsikkatomaatteja
0,5 ruukkua basilikaa
2 tlk tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1,5 tl suolaa
1 tl pippuria
500 g tuore-gnoccheja (tein itse edellisenä päivänä)

Uuni 200 astetta. Ensin paistoin jauhelihan (hieman maustoin suolalla ja pippurilla)
Pilkoin aurinkokuivatut tomaatit, puolitin kirsikkatomaatit, irrotin basilikanlehdet...
Laitoin tomaattimurskan vuokaan, lisäsin viinin, hunajan, suolan ja pippurin. Sekoitin. Lisäsin gnocchit, jauhelihan, tomaatit (kaikki) ja suurimman osan basilikan lehdistä. Sekoitin varovasti ja lisäsin parmesanin koko komeuden päälle. Paistoin uunissa 25 min ja sitten lisäsin päälle mozzarella-siivut. Sitten vielä sai olla uunissa viitisen minuuttia, koristelin basilikan lehdillä.




Gnocchit
(tämänkin tein kaksinkertaisena)
750 g jauhoisia perunoita
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
n. 2 dl perunajauhoja

Pesin perunat ja laitoin kattilaan niin että ne peittyivät kokonaan. Maustoin veden suolalla. Keitin perunoita puolisen tuntia, jotta pehmenevät tarpeeksi. Valutin veden pois, kuorin lämpiminä. Survoin perunat siivilän läpi ja lisäsin survoksen joukkoon vähitellen kananmunan, suolan ja perunajauhot.
Sekoitin tasaiseksi taikinaksi. Jaoin mössön muutamaan osaan ja tein pötköjä, josta leikkasin sormenpaksuisia parin sentin palasia, pyörittelin kevyesti perunajauhoissa ja painoin haarukalla kuvion niiden päälle. (ei pakollinen) Kiehautin ne kattilassa, runsaassa vedessä (lisäsin hieman oliiviöljyä keitinveteen) pienissä erissä noin kolmisen minuuttia kerrallaan. Nostin sitten reikäkauhalla pois kattilasta, kun nousivat pintaan.




Hirvikääryleet
1 kg hirvenpaistia
150 g sinihomejuustoa
pekonia
vettä
 mustapippuria
loraus kermaa

Ohuet hirvipaistiviipaleet nuijin ohueksi ja päälle ripottelin hieman savusuolaa ja pippuria. Päälle myös sinihomejuustoa. Rullasin ja kietaisin päälle pekonia. Tikulla kiinni, jos ei muuten pysy. Paistoin pannulla rapsakaksi ja laitoin sitten voideltuun valurautapataan. Huuhdoin paistinpannun vedellä ja lisäsin nesteen pataan (saa hyvin kaikki maut talteen), kääryleiden päälle. Lisäsin mausteeksi vielä suolaa  (tosi vähän) ja pippuria sekä lorauksen kermaa. Annoin muhia uunissa 150 asteessa noin tunnin.




Viikunasalaatti
Sekalaista salaattia
Rainbow:n pehmeät, kuivatut viikunat 200g
luumutomaatteja
päälle loraus valkosipulisalaatinkastiketta





Suklaakakku
75 g laktoositonta tummaa suklaata
3 kanamunaa
1,2 dl sokeria
1,2 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kakun paistoin 22 cm kokoisessa irtopohjavuoassa.
Uunissa 175 astetta ja noin 30-40 min.

Kostutus
1 dl vaniljasokerilla makeutettua maitoa

Väliin
2,5 dl aprikoosihilloa
(laitoin myös lakkahilloa kun sitä oli)
Kandeerattuja appelsiininkuoria

Täyte
3 liivatelehteä
tilkka vettä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 tl vaniljasokeria
1 prk maitorahkaa


Kuorrutus
1 dl laktoositonta kermaa
150 g laktoositonta tummaa suklaata
1 tl laktoositonta voita

Kuumensin kerman kattilassa ja nostin pois levyltä. Lisäsin paloitetut suklaanpalat joukkoon ja sekoittelin niin kauan että suklaa suli joukkoon. Lopuksi nokare voita, sekoitus ja kaato kakun päälle.
Koristeeksi vielä kandeerattuja appelsiininkuoripaloja sekä minttusuklaata.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti