perjantai 29. joulukuuta 2023

KOHTI UUTTA VUOTTA

 Tässä tein jo yhden satsin lohi-mätijuustokakkua, jonka siis jaoin kolmeen osaan. Ensin tein isot lasilliset pää/väliruuaksi. (Nämä syötiin eilen)
Pohjalle tuli murustettua saaristolaisleipää voilla. Sen päälle lohi-mätimoussea päälle. Siihen koristeeksi vielä katkarapuja. 
Yhden osan laitin kalan malliseen vuokaan ja pakkaseen. Pelkkä täyte. Ei leipää. (se syötiin tänään) 
Ja kolmas osa meni myös pakkaseen kakkuvuoassa. Sen otan uuden vuoden aattona tarjolle.




Tein täksi päiväksi myös valkosipulileivän.
Sen kanssa sai maistella sitten tuota lohi-mätitäytettä. On oma lemppari. Sekä leipä että tuo "mätimousse." 
Lisänä oli kaupan tummaa leipää sekä leipätikkuja.



Leipä
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
Loraus hunajaa
Ripaus suolaa
Hippasen valkosipulirouhetta
1 tl yrttimaustetta
n. 6-7 dl vehnäjauhoja

Liuotin hiivan lämpimään veteen, ja sitten lisäsin loput aineet.
Taikina sai seistä tunnin, jonka jälkeen vaivasin taikinaa viitisen minuuttia, hieman jauhoja apuna käyttäen, laitin sen nousemaan sitten pellille valmiiksi vielä puoleksi tunniksi.
Ennen uuniin laittoa tein viiltoja leivän päälle ja lisäsin siihen päälle oliiviöljyssä lämmenneet pilpotut valkosipulinkynnet (4 kpl) sekä kuivattu timjami. Olisiko ollut 1 rkl. Olivat kattilassa hetken sekoittumassa miedolla lämmöllä.
Leipä uuniin puoleksi tunniksi 180 asteeseen.



🌟🌟🌟

Lohi-mätihyydyke
200 g valkosipuli tuorejuustoa
200 g ruohosipuli tuorejuustoa
4 dl kermaa (vaahdota)
150 g kylmäsavustettua lohta
Katkarapuja
1 kpl punasipuli
75 g mätiä
Mätitahnaa
0,5 dl maitoa
Kalamaustetta (maustesek.)
Kuivattua tilliä
4 kpl liivatteita
0,5 dl sitruunan mehua

🌟🌟🌟


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti