keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

KUKKATILAUS


Tilasin reippaasti nyt tällä kertaa kukkasipuleita Viherpeukaloilta. Olen sieltä ennenkin tilannut ja laitankin tähän itselle vähän niinkuin ylös mitä olen tilannut. Tilasin erilaisia liljoja. (Paketeissa yleensä 10 sipulia.)
Viime kesänäkin tilasin erinäisiä sipuleita, mutta sattui kaikenlaista ja tulppaanit ainoastaan nousivat ja muut vähän toisella menestyksellä. Tarkoituksena olisi saada takapihalle, koirien muistoksi, vähän enemmän kukkia kuin tuota heinää...




Matalat liljat sopivat erinomaisesti sekä ruukkuistutuksiin että maahan perennaryhmiin ja reunuskasviksi. Ne ovat erittäin helppohoitoisia ja menestyvät koko maassa. Ruukussa kasvaneet liljat kannattaa istuttaa maahan talvehtimaan, jotta ne kukkivat runsaasti myös seuraavana vuonna. Lajitelman lajikkeet sointuvat väreiltään kauniisti yhteen.

HELPPOHOITOINEN

Kukinta: heinä-elokuu
Kasvukorkeus: 30-50 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen, puolivarjoinen
Talvenkesto: koko maa



LILJAT


KASVUALUSTA JA -PAIKKA
Kasvualustaksi sopii tavallinen, kalkittu puutarhamulta. Mullan tulee olla kevyttä ja kuohkeaa, mielellään hyvin vettä läpäisevää. Jos käytetään raakaa turvetta, se on kalkittava n. 6-8 kg / m3 sekä lannoitettava turpeen peruslannoksella n. 1 kg / m3 kohti. Valmis kompostimulta on myös hyvää liljoille. Liljojen kasvupaikan on hyvä olla aurinkoinen ja ilmava.
ISTUTUS
Sipulit istutetaan n. 10-20 cm syvyyteen sipulin koosta riippuen. Istutuspaikkaa kastellaan runsaasti istutuksen jälkeen parina kolmena päivänä. Sipulien istutusväli on sipulin koon mukaan n. 10-30 cm. Esimerkiksi puuliljojen suurikokoiset sipulit kannattaa istuttaa 20-30 cm välein. Matalat liljat sopivat istutettavaksi myös ruukkuun. Ruukussa olevat sipulit istutetaan talveksi maahan saamaan kylmäkäsittely, jolloin saadaan runsas kukinta myös seuraavana vuonna.
HOITO JA LANNOITUS
Liljat tarvitsevat hyvin vähän hoitoa. Lannoitteeksi sopivat kaikki puutarhan yleislannoitteet. Keväällä käytetään moniravinnelannoitteita ja syyskesällä typetöntä syyslannoitetta. Kukinnan jälkeen siemenkodat katkaistaan pois. Kukkavarret katkaistaan vasta kun ne ovat syksyllä tuleentuneet tai kun ne ovat ruskettuneet. Talvella liljapenkin päällä on hyvä olla lunta, sillä se on paras eriste pakkasta vastaan.
Liljoja lisätään pääsipulin kylkeen kehittyvistä sivusipuleista. Varjo-, rusko- ja tiikerililjaa voi lisätä myös varren lehtihankoihin muodostuvista itusilmuista. Sipuleiden ylöskaivuu, lajittelu ja uudelleenistutus on parasta tehdä keväällä tai syksyllä.
TAUDIT JA TUHOLAISET
Harmaahome voi aiheuttaa sateisina kesinä lehtiin ja nuppuihin ruskeita laikkuja. Tällöin kasvu heikkenee eivätkä nuput jaksa avautua. Harmaahometta voi torjua puutarha-alan tarvikeliikkeistä saatavilla torjunta-aineilla. Kirvoja liljoissa esiintyy harvoin. Niiden torjuntaan soveltuvat kaikki puutarhakasvien yleistorjunta-aineet.
Luonnonvarainen liljakukko saattaa joinain vuosina löytää tiensä liljapenkkiin. Sitä voi torjua torjunta-aineruiskutuksilla. Torjunnassa on huomioitava, että torjunta-aine saadaan kohdistettua punaisten aikuisten kuoriaisten lisäksi tarkkaan kaikille kasvin pinnoille, myös lehtien alapinnoille ja hankoihin, missä liljakukon toukat lymyävät mustan limaisen ulosteen peitossa. Useimmiten tehokkain tapa vähentää liljakukkoja on poimia aikuiset kovakuoriaiset käsin liljoista.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti