tiistai 3. toukokuuta 2022

SILVIAN LEIVOKSET

 Tein töihin Silvian kakkua. Tänään on tullut oltua sitten 22v samassa firmassa töissä, joten herkkuhetki on paikallaan. Tätä kakkua / leivoksia en ole ennen tehnyt, mutta kuulosti niin yksinkertaiselta, että oli pakko kokeilla tehdä. Kakun nimi juontaa niihin aikoihin kun kuningatar Silvia meni kihloihin, niin järjestettiin ruotsalaisessa lehdessä häähumun kunniaksi reseptikilpailu. Voittajaresepti julkaistiin lehdessä ja nimettiin Silviakakuksi. Minulla noissa päällä nyt valkosuklaarouhetta, kun pitäisi olla kookoshiutaleita. Menee niinkin varmasti.







Pohja
3 kpl kananmunia
3 dl hienosokeria
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1,5 dl kylmää vettä

Kuorrute
150 g voita 
2 1/4 dl tomusokeria tai 1,5 dl hienosokeria
2 keltuaista
3 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunanmehua

Laita uuni 175 asteeseen lämpeämään. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää varovasti kylmä vesi. Sihtaa joukkoon jauhot + leivinjauhe, sekoita puukauhalla varovasti sekaisin.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun suorakulman muotoiseen vuokaan (n. 20-30 ) ja paista 15-20 minuuttia, kunnes kakku on kauniin vaaleanruskea. Kypsyyttä voi kokeilla vaikka hammastikulla. Kun taikinaa ei kiini jää, on kakku kypsä. Jäähdytä.

Kuorrutteessa sulata voi, tomusokeri ja vaniljasokeri kattilassa vispaten. Lisää sitruunanmehu sekä keltuaiset ja vispaa kovempaa. Niin kauan saa vispata että kuorrute on tasaista ja paksumpaa. Ei saa kiehahtaa missään vaiheessa. Eli miedossa lämmössä vispaus.
Hieman lämpimän kuorrutteen voi sitten jo laittaa kakun päälle ja koristella kookoshiutaleilla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti